af: christian winther
Sebastian har afsluttet sin turné rundt i Danmark (oktober og november). Og hvilken turné! Udsolgte huse, stående ovationer, ekstranumre i strømmevis og flotte anmeldelser. Sebastian er tilbage på scenen med sin guitar og sin vidunderlige sangskat. I topform og super hyggelig på scenen.

Når der står Sebastian på programmet er publikum fra 10 til 75 år. Det kræver i sig selv en vis tilrettelæggelse når sangprogrammet skal skrues sammen. Han drillede publikum ved at sige; "I første del af koncerten kommer der en hel del gamle sange" efterfulgt af stor jubel, hvorefter han tilføjede, "-som I ikke kender"! Og jublen blev afløst af latter.

I det hele taget har Sebastian udviklet sig i langt mere humoristisk retning når han står overfor sit publikum. I gamle dage sagde han ikke ret meget mellem numrene. Og når han endelig sagde noget var det ganske kort. På turnéen i '92 begyndte han at flette mange af sangene sammen med små anekdoter. Her i efteråret '07 er han blevet en rigtig morsom snakketrold. Publikum elsker det.  Og med alt det snak tangerer han til at blive den nye Niels Hausgaard!

Sebastian overraskede fra start med Sangen Om Den Lille Vind (fra Tiderne Skifter, 1979). Jeg mindes ikke at han har sunget den sang live siden en Brecht-aften i Tivolis koncertsal i 1979. En langsom og gudesmuk melodi akkompagneret af Sebastians poetiske og fintfølende fingerspil på guitaren. Jeg må indrømme at jeg ikke helt hørte den efterfølgende sang - skulle lige falde ned på jorden igen. "Jeg kan berolige jer med at det er aftenens langsomste sang", sagde Sebastian. Men hvilken smuk start på en aften i selskab med poesiens konge.

Vandsælgerens sang (fra Det Gode Menneske Fra Sezuan, 1988) er ofte at finde når Sebastian optræder solo. Det var den også her i efteråret '07. Jeg husker engang sidst i 1980erne at Sebastian skulle optræde på plænen i Tivoli. Han var på scenen nogle timer inden koncertstart til lydprøve med netop Vandsælgerens Sang. En sang der handler om en mand der prøver at sælge vand i regnvejr uden at nogen køber noget. Efter at have sunget sangen begyndte regnen at stå ned i stride strømme og koncerten blev efterfølgende aflyst på grund af vandmasserne. Men på denne efterårsturné foregik alle koncerter indendørs, så ingen problemer der.

Sebastian har aldrig været bleg for at afprøve helt nyskrevne sange overfor et publikum. Jeg husker ham således synge "Ibs Sang" inden Gøngehøvdingen kørte over tv-skærmen og jeg husker ham synge "Sangen om Barndommen" før Cyrano havde premiere. På denne efterårsturné fik vi nogle meget poetiske smagsprøver fra hans nyeste minimusical Jernbyrd, som i første omgang er skrevet til landets folkeskoler. "Drømmen om Danmark" er en skøn ballade som Sebastian synger helt afdæmpet akkompagneret af stille akkorder. Sangen er ligeledes med på det album i Sangskatten der hedder Rariteter. Her indspillet med band, kor og skift i toneart. En suveræn sang (minder mig på en eller anden måde om Forstædernes Engel fra 1988). "Dejligt Indeni" er endnu en ørehænger fra Jernbyrd. Jo, vist er det helt nyskrevne sange men der er så meget Sebastian over dem, at jeg faktisk sad og følte et kendskab til dem lige fra første anslag. Det bliver spændende om Jernbyrd en dag sættes op på en stor teaterscene. Vejen til succes er lagt.

Det er meget sjældent at Sebastian bruger scenen til at reklamere for et nyt album. Han gjorde en undtagelse på denne turné. For med sig i foyeren havde han Sangskatten. De gange jeg besøgte koncertstederne var interessen for at købe Sangskatten efterfølgende ret stor. Sebastian brugte også Sangskattens føromtalte album, Rariteter, som reference undervejs i koncerten. Blandt andet til den lille finurlige "En virkelig digter", som er fra Sebastians gamle gemmer og fundet frem til lejligheden. Det må være fantastisk at kunne gå tilbage i sine gemmer og finde sange man har glemt alt om og så bruge på denne måde. Tænk hvad der må ligge af spændende ting i de Sebastianske gemmer. Vi fik et stort indblik med Piratpladen (1991) og med bonusskiven i Den Store Flugt (2005). Måske er der stof nok i gemmerne til en dag at udgive en alternativ sangskat? For fans er det lykken når Sebastian hiver sådanne sager op af den støvede digterhat.

"En virkelig digter" afleverede han ligeså morsom som "Den Lille Malkeko" og "Ostesangen" med fis og ballade i stemmen. Og selvom absolut ingen blandt publikum kendte til sangen, så kunne de alligevel synge med til allersidst når Sebastian lagde slutningen ud til fællessang -" når rimene…. svigter". Et sikkert hit på sangprogrammet og at dømme efter publikums reaktion kan sangen måske blive fast inventar på kommende turnéer. Vi får se.

Våbensangen (fra På Vulkaner, 1987) havde sneget sig med på programmet. Et meget dejligt genhør. Ligesom den smukke ballade The Greatest Story (fra Tusind og een nat, 1984). Sebastian proklamerede at den skam ikke handler om profeten Muhammed……men om en af hans kollegaer!

Vi fik også Sommerfuglen, Vind- og Vejrhaner, Hos Ingeborg, Hvis Du Tror Du Er Noget, Rose, Når Lyset Bryder Frem, Klokkerens Sang, Her Er En Sang - og flere til.

Det har været så dejligt at opleve Sebastian tilbage på scenen i super topform, såvel humør- som stemmemæssigt. De gange jeg overværede koncerterne har publikum båret ham frem. Og anmelderne har strøet om sig med stjerner. Den største stjerne var at finde på scenen: Sebastian - hele Danmarks trubadur.

TOUR DATOER
23/10 Nyk. Sjælland, Pakhuset
24/10 Hillerød, Støberihallen
25/10 Præstø, Bio Bernhard
27/10 Rønne, Musikhuzet
30/10 København, Amager Bio
31/10 Galten, BIO Huset
1/11 Ikast, Bakkehuset
2/11 Grenaa, Pavilionen
3/11 Mariager, Mariager Gl. Bio
4/11 Fredericia, Fredericia Teater
6/11 Roskilde, Gimle
7/11 Kalundborg, Kino Den Blå Engel
8/11 Bjerringbro, Musikviften
11/11 Aarhus, Musikhuset
13/11 Varde, Smedeværkstedet
14/11 Herning, Fematen på Kulturellen
15/11 Frederikshavn, Det Musikske Hus
16/11 Vrå, Vrå Højskole
17/11 Slagelse, Slagelse Musikhus
18/11 Ishøj, Arken
21/11 Sønderborg, Sønderborghus
22/11 Odense, PostOne
24/11 Aalborg, Skråen

Trubadurens aften 2007 - et resumé
Forsiden    Biografi    Nyhedsarkiv    Turné    Fanklub    Musicals/filmmusik    Diskografi    Kontakt    Fotos    Plakater    Facebook