Sebastian indledte året med en solo-turné der bragte ham til 27 udsolgte spillesteder rundt i hele landet.

Fra den netop udkomne Øjeblikkets Mester fik publikum fem sange. De Vilde Og De Værste, Blå Måne, Luftkasteller, Nyt Lys I Mørket samt Pludselig.

Sebastian havde derudover to store overraskelser til sit trofaste publikum. Sangen Om Vlatava (fra 1979) havde han ikke spillet live i 30 år. Og Cyrano-klassikeren Så Blidt Til Stede (fra 1993) havde ingen forudset ville finde vej til solo-scenen. Begge sange var ultimative højdepunkter på Sebastians vinter-turné.

Afslutningskoncerten foregik i Nordens Hus, i det naturskønne Torshavn på Færøerne. Det blev en uforglemmelig afsked. Sara Grabow stod for den perfekte opvarmning og sangerinden Eivør gjorde Sebastian selskab i Ulvesangen, Vårvise samt Du Er Ikke Alene.

Arrangøren udtalte efter koncerten: "Nordens Hus bliver nok aldrig det samme igen. Færøerne er fuldstændig forelsket i dig, Sebastian!"
Et par dage forinden kunne man opleve Sebastian på slap line i Restaurant Skjoldgården i Gentofte. Med udsigt over Charlottenlund Travbane fik publikum et sjældent indblik i Sebastians lange karriere og spændende liv. Med guitar, iPod og sjove anekdoter tryllebandt Sebastian sit publikum i to stive timer. Arrangementet blev til i samarbejde med FOF Gentofte.

En martsdag lagde Sebastian turen forbi Michael Meyerheims talkshow på TV2. Udover et hyggeligt interview fik seerne Blå Måne og Du Er Ikke Alene. Sebastian blev bakket op af Jan Glæsels orkester. 

Ligeledes i marts kunne Nordens største teaterforlag, Nordiska Aps, proklamere at Sebastians "Ronja Røverdatter" var den mest spillede teaterforestilling i Norge. Et utal af amatøropsætninger landet over gav Sebastian den flotte placering.

I april offentliggjorde Danmarks Radio, at Sebastians sang Nana (fra 1987) var blevet kåret til TV-historiens bedste børnesang. DR’s lyttere havde gennem en længere periode stemt på deres favoritsang.

Og mere hæder til komponisten. DR’s lyttere kårede i sommerens løb Øjeblikkets Mester som det 8. bedste album ud af hele 380 danske og udenlandske album som dystede om en plads i top-10. En fantastisk bedrift af den gamle kæmpe.

Sebastians skønne Sangen Om Langfart blev atter aktuel i 2012. I foråret indspillede han sammen med Lise Westzynthius duetten på hendes nye plade, Tæt På En Kold Favn.

Fra 1.-10. juli gav Sebastian fem sommerkoncerter i Nordsjælland og på Samsø. Spillestederne kunne igen melde alt udsolgt.

Der har de sidste mange år været tradition for, at Sebastians musicals ser dagens lys i alle mulige amatør-opsætninger landet over. 2012 var ingen undtagelse. En af de større opsætninger med professionelt islæt var Cyrano på Nørregades Friluftsteater. Ved premieren blev Sebastian kaldt på scenen og hyldet som en konge.

I anledning af 40-års jubilæet for Den Store Flugt blev hele albummet nyfortolket af Lise Westzynthius, N'Grandjean og Rosa Lux. Den specielle begivenhed fandt sted 3. september i DR’s studier i Århus.

2012 blev ligeledes året hvor Sebastian modtog Den Folkelige Sangs Pris. I forbindelse med overrækkelsen motiverede Søren Launbjerg (Den Internationale Højskole):
- Der står altid noget på spil, der hvor Sebastian indtager scenen - en nysgerrighed, en poetisk-musikalsk følsomhed og en stor kunstnerisk udtryksfuldhed. Sange med et særegent og rigt samspil mellem melodi, tekst og harmonik, som på én gang er utroligt rørende og sangbare - og samtidigt umiskendeligt danske.

13. september gik tæppet til teaterkoncerten Cirkus Fantastica. Et stuvende fyldt Folketeater fik en række smukke Sebastian-kompositioner iført ny indpakning. Ført an af datteren Sara Grabow. Masser af anmelderstjerner blev siden uddelt til forestillingen. Sebastians 1979-plade, Cirkus Fantastica, blev i samme anledning genudgivet i en optimeret lyd.

Sara Grabow var slet ikke færdig med at hylde sin far. 12. oktober var hun pladeaktuel med Linedanser, som indeholdt egne fortolkninger fra Sebastians store sangskat. Titelnummeret fremførte hun smukt i DR’s Aftenshowet, hvor Sebastian også var gæst.

17. oktober var det præcis 40 år siden at Den Store Flugt så dagens lys. Det blev fejret med en genudgivelse og krydret med lækkert bonusmateriale. 

Da november bankede på landede Sebastians længe ventede plade i butikkerne. I Danmark Er Jeg Født var blevet til hen over sommeren, hvor otte nye indspilninger blev krydret med sjældne demo-optagelser. Pladen var indiskutabel skøn. Et mesterværk der viste en sanger og komponist på sit højeste. Flere aviser opstillede paralleller mellem Sebastian og HC Andersen. Kollegaer adskilt af århundreder, skrev Berlingske.

Ved Sebastian Bands jubilæumsturné var I Danmark Er Jeg Født godt repræsenteret. Kom Giv Os Liv, Fantasia, Konen Med Æggene og titelnummeret I Danmark Er Jeg Født fik spotlight på turnéen. Af de mange musikalske overraskelser var den mest spektakulære nok sangen Lidt For Lidt fra Den Store Flugt. Sangen havde aldrig før været spillet live.

Koncerterne udviklede sig til et triumftog for Sebastian. De tre udsolgte koncerter i DR’s Koncerthus var prikken over i’et. Publikum elskede hvad de fik på de tre timer koncerterne varede. Flere gæstesolister joinede Sebastian på scenen, herunder Lis Sørensen, Alberte, Søren Huss og Sys Bjerre. Ikke to aftener var ens. Det gav turnéen en helt speciel atmosfære og sjæl.

Undervejs på touren blev Sebastian beriget med en Grammy ved Danish Music Awards. I kategorien årets voxpop-udgivelse fejede han alle konkurrenter af banen og løb med en velfortjent sejr.

Det var som om Sebastian var her, der og alle vegne i løbet af 2012. Ved korbegivenheder, i forsamlingshuse, på biblioteker og i kirker var Sebastians musik omdrejningspunkt. I Århus gik de frie grundskoler sammen og dannede et 150 mands stort børnekor. Ved årets slutning opførte koret en tre timer lang hyldest til Sebastian.

19. december fyldte Sebastian 63 år. Ved årsskiftet kunne han se tilbage på et travlt og begivenhedsrigt jubilæumsår.

På Sebastianfan.dk rundede vi 42.000 besøgende i 2012. Tusind tak til jer alle sammen og GODT NYTÅR.
2012 - et begivenhedsrigt og eventyrligt jubilæums-år
- Kåringer, hyldester og hædersbeviser skyllede ind over 40 års-jubilaren, som også udgav studiealbum og var på landevejen med og uden band. Herunder et tilbageblik på Sebastian-året 2012.
Tilbageblik:
af: Christian Winther
Sebastian fik smukt besøg af Eivør på scenen i Nordens Hus.
Sebastian på slap line i Skjoldgaarden.
Ved premieren på Cyrano i Hylddalen.
Den Store Flugt fremførtes i sin helhed i DR's studier.
Sara og Sebastian gæstede Aftenshowet.
Sebastian Band triumferede overalt.
En af årets mange hæderspriser var en Grammy ved Danish Music Awards.
150 århusianske skoleelever øver Sebastian under Morten Pedersens kyndige dirigentskab.
I Danmark Er Jeg Født udkom 15. oktober.
I samme serie:
2011 - et tilbageblik - klik her
2010 - et tilbageblik - klik her
2009 - et tilbageblik - klik her
DR Bonanza digitaliserede en række Sebastian TV-optrædender i løbet af 2012. Blandt andet Kajplads 114,
Lørdagskanalen samt koncerter fra 80'erne.
Sebastian på slap line
Den Folkelige Sangs Pris
Ny plade, stor turné og Grammy

Forsiden      Biografi      Nyhedsarkiv      Koncerter      Fanklub      Gæstebog      Diskografi      Kontakt      Fotos     Officiel facebook