5 stjerner til Tiderne Skifter
Genudgivelse af Sebastian-klassikeren ”Tiderne skifter” bliver suppleret med demoindspilninger.


I 1979-80 genlød min kollegie-gang i Herning tit af Sebastians nyeste cd ”Tiderne skifter”. Vi nød det i høje og fulde drag som en ganske almindelig, men dog yderst vellykket rock/pop-plade fra den danske sangskriver.

Godt nok vidste vi, at teksterne var baseret på Bertolt Brechts digte, men syntes, at den passede nogenlunde ind i rækken af plader fra Sebastian, der havde så let ved at servere ørehængere.

Særlig mission

Men bagved lå en særlig mission fra sangeren. Han havde netop fået en ny manager, Peter Abrahamsen, der ved siden af var direktør for Gyldendals pladeselskab, ExLibris (det er han for øvrigt igen i dag og dermed manden bag den nye udgivelse). En dag dukkede Sebastian op på hans kontor og skulle efter sigende have sagt noget i denne her retning: »Jeg bliver ikke taget seriøst. Jeg vil gerne accepteres i Information.«

Sangeren og sangskriveren var så træt af hele tiden at blive kritiseret af anmeldere og journalister for, at han lavede sange, som folk ikke kunne lade være med at synge med på. Jo, tiden var en anden dengang sidst i 1970’erne.

Tog en tilfældig bog

Peter Abrahamsens spontane reaktion var at tage en af de Gyldendal-bøger, som ”systematisk” lå og flød på hans skrivebord, nemlig Ivan Malinowski og Erik Knudsens oversættelse af Brechts væsentligste digte med titlen ”Bertolt Brecht Digte” og opfordre ham til at sætte musik til Brechts ord.

Dermed var historien i gang, og den endte i en klassiker, vel i dansk musik, men i hvert fald i Sebastians produktion. ”Tiderne skifter” er efter 30 år solgt i 100.000 eksemplarer, og det tal vil blive noget forøget i forbindelse med den nye udgivelse. Ingen tvivl om det, fordi musikken er evergreenagtig på grund af sin åbenlyse tidløshed.

Fra hjemmestudiet

Genudgivelsen sker i form at to cd’er – originalindspilningen suppleret af et remix af et nummer, foretaget af Peter Abrahamsens søn, Troels. På den anden cd er demoindspilningerne, som Sebastian ene mand havde indspillet i sit hjemmestudie i Hundested. Dertil kommer en booklet på 28 sider, hvor bl.a. musikskribent Torben Bille fortæller den interessante historie om tilblivelsen. Det er fra hans beretning, vi har taget informationerne, som indledte denne artikel.

Til nye generationer

Med det samme skal det slås fast, at en genudgivelse af ”Tiderne skifter” er en glimrende idé – nye generationer vil nyde den smukke, afvekslende musik med nogle af datidens store kanoner i studiet. Numrene varierer flot fra de smukke stille numre til store bombastiske stykker, som viser Sebastians senere force som musicalmager.

Til gengæld får jeg ikke så meget ud af remixet på over syv minutter af ”De elskende”, mens det er mere interessant med demoindspilningerne, hvorpå Sebastian spiller både guitar og keyboard foruden selvfølgelig at synge.

Råstyrke i studiet

Det er spændende at kunne høre udviklingen på nogle numre, som lyder lidt tamt på demoindspilningen, men som i studiet virkelig har fået råstyrke. Det gælder især for ”Sørøver Jenny” og ”Solomon Song”.

”Sørøver Jenny” besidder stadig en enorm styrke, opdagede jeg, da tilfældet ville, at jeg for en måned siden valgte et genhør med ”Tiderne skifter”. Og det nummer måtte lige nydes tre-fire gange i træk. På de stille numre er der ikke langt fra demoindspilningerne til de rigtige udgaver.

Uanset nytteværdien af remixet og demoindspilningerne er det et anbefalelsesværdigt sæt. Hovedværket, den oprindelige plade, er slidstærkt og et kunstnerisk højdepunkt i Sebastians store produktion.


*****
af: Finn Smed Sahlholdt
Forsiden     Biografii     Året der gik     Turné     Fanklub     Musicals/filmmusik     Diskografi     Kontakt     Fotos     Facebook