af: christian winther
På mange folkeskoler landet over arbejder eleverne for tiden med Sebastians musik. I lokalaviserne kan man læse stemningsreportager og følge elevernes arbejde med musicalen "Jernbyrd".

På Strandby Skole i Frederikshavn åbner arbejdet med Jenbyrd op for kanalerne til de inderste følelser og giver sammenhold på tværs af klasserne, skriver Nordjyske Stiftstidene. Eleverne opfører både musicalen på skolen og i Abildgård Kirke.

Og kombinationen af skole og kirke falder helt i tråd med ideen bag "Jernbyrd", som rummer musik, drama, historie, religion og kultur.

Musicalen handler om danernes omvendelse til kristendommen. Fortællingen begynder i 854 og løber igennem 100 år. Kristendommens indførelse i Danmark skete ikke over en nat.

En af hovedpersonerne i musicalen er den gamle vikingedronning Aslaug, der også har båret navnet Kraka. I stykket er hun enke og mor til adskillige sønner, som næsten alle bliver berygtede vikingehøvdinger og en efter en dør på deres erobringstogter rundt i Europa.

Aslaug møder på sit dødsleje munken Ansgar, og efter det betror hun den 10-årige pige Siri, at hun ikke længere har nok i troen på de nordiske guder. Siri møder som gammel kone dronning Thyra og oplever dronningens flirt med kristendommen. Siris barnebarn Solvej bliver senere gift med Gorm og Thyras søn, Harald Blåtand. Solvej bærer den nye tro i sig, og ved brylluppet bliver Harald også overbevist. Det sker, da den engelske munk Poppo ifører sig en jernhandske, der har ligget på gløderne i ildstedet, den såkaldte jernbyrd. Munken er kun armeret med sin tro, men slipper uden skader.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern skriver, at Faster Skole er gået sammen med menighedsrådene i Ribe stift omkring opførelsen af "Jernbyrd". Udover arbejdet med kulisser, musik og sang, kostumer og indøvning af replikker arbejder eleverne også med lyssætning og lyd. Så i stedet for de vanlige matematikopgaver og danske stile har eleverne kunnet nyde en skolegang, hvor de kreative og sociale sider af skolelivet har været prioriteret.


Morsø Folkeblad skriver, at 6. klasserne på Hvidbjerg Skole har kastet sig over "Jernbyrd". Og i Sæby Folkeblad kan man læse, at alle elever - på tværs af store og små klasser på Dybvad Skole - ligeledes har travlt med "Jernbyrd".

Syddjurs avis skriver, at 8. klasserne på Molsskolen opfører musicalen i Vrinners Kirke.

Og således skriver nye lokalaviser hver uge om de mange opsætninger af "Jernbyrd". Sebastians tekst og musik går sin sejrsgang på landets folkeskoler.
Læs stort interview med Sebastian om Jernbyrd HER

Læs stemningsreportage fra Sjørring Skole i Thy HER
Jernbyrd går sin sejrsgang - på landets folkeskoler
Forsiden     Biografii     Året der gik     Turné     Fanklub     Musicals/filmmusik     Diskografi     Kontakt     Fotos     Facebook